top of page
Поиск
  • tdushko

Санітарно-побутове забезпечення працівників

Санітарно-побутові приміщення входять до комплексу допоміжних приміщень підприємств. До загальних і спеціальних побутових улаштувань належать:

  • гардеробні;

  • душові;

  • умивальники (умивальні);

  • кімнати особистої гігієни жінки;

  • пункти харчування;

  • приміщення для прання, хімічної чистки і сушки, ремонту робочого одягу і взуття;

  • приміщення для обігріву працівників.

Гардеробні, як правило, розташовані поруч з душовими. Кількість місць при збереженні одягу в гардеробних повинна відповідати:

  • при зберіганні одягу на вішалках – кількості працюючих у двох суміжних, найбільш численних змінах;

  • при збереженні одягу в шафах – списочній кількості працюючих.

Гардеробні повинні бути обладнані лавами 0,3 м. завширшки.


Умивальники розміщують у гардеробних або суміжних з ними приміщеннях. Крани в умивальниках встановлюють із розрахунку один кран на 7-20 осіб. Для чоловіків та жінок умивальники влаштовують у різних приміщеннях. Кожен індивідуальний умивальник повинен бути обладнаний змішувачем з підключенням гарячої та холодної води.


Душові обладнують у приміщення, суміжних із гардеробними. Між душовою, яка має 6 і більше сіток, і гардеробною розміщують тамбур.


Забороняється використання побутових приміщень не за призначенням. Усі побутові приміщення на видному місці повинні мати укомплектовані аптечки.

Дезінфекцію побутових приміщень необхідно робити не рідше 1 разу на місяць.


Приміщення для особистої гігієни жінок передбачається на підприємстві, якщо кількість жінок, що працюють у найбільш багаточисельній зміні – не менше 15.

Для забезпечення працівників питною водою обладнують фонтанчики або закриті бачки з фонтануючими насадками. Один фонтанчик обладнується на 100 осіб. Питна вода повинна мати температуру 8-20 ºС. Відстань від робочих місць до питної води не повинна перевищувати 75 м.


На підприємствах з кількістю правіків понад 300 осіб повинні функціонувати медичні пункти. Вони розміщуються на перших поверхах допоміжних або виробничих будов. Відстань від робочих місць до медичного пункту не повинна перевищувати 1000 м.

3 просмотра0 комментариев

Недавние посты

Смотреть все

Щодо прав працівників, які зайняті на роботах із важкими та шкідливими умовами праці

Вимоги законодавства щодо прав працівників, зайнятих на роботах з важкими та шкідливими умовами праці на пільги і компенсації, які надаються за результатами атестації робочих місць за умовами праці. Н

Розроблення інструкцій з охорони праці — ключовий фактор безпеки на робочому місці

Інструкція з охорони праці розробляється для кожної посади та надається для ознайомлення працівникам. Кожній інструкції присвоюються назва і скорочене позначення (код, порядковий номер). У назві інстр

Хто й коли має проходити навчання з питань охорони праці

Під час прийняття на роботу і в процесі роботи працівники повинні проходити відповідний інструктаж. А навчання з питань охорони праці, з надання першої медичної допомоги потерпілим від нещасних випадк

bottom of page