top of page
Поиск
  • tdushko

Чи існують суто жіночі або суто чоловічі професії?


"Далекобійник? Ні, ну це цілком чоловіча професія", "Ти в'яжеш кардигани на замовлення? Та це ж суто жіноча справа" – і так далі, і в тому ж дусі. Напевно, всі чули висловлювання такого напрямку, і скоріше за все, не раз. Хотілось би трохи зануритись глибше в тему "чоловічих" і "жіночих" професій та розібратися які вони. Чи насправді існує жорстка градація за статтю і чи можуть одні виконувати обов'язки інших?


За Конституцією України, всі громадяни рівні перед законом, мають рівні конституційні права і свободи. Привілеїв або обмежень не може бути ані за расою, місцем проживання, ані за етнічною приналежністю, ані за політичними, релігійними поглядами, мовними ознаками та статтю. Рівність прав жінки і чоловіка забезпечується:

  • наданням жінкам рівних з чоловіками можливостей у громадсько-політичній і культурній діяльності, у здобутті освіти і професійній підготовці, у праці та винагороді за неї;

  • спеціальними заходами щодо охорони праці й здоров'я жінок, встановленням пенсійних пільг;

  • створенням умов, які дають жінкам можливість поєднувати роботу з материнством;

  • правовим захистом, матеріальною і моральною підтримкою материнства і дитинства, включаючи надання оплачуваних відпусток та інших пільг вагітним жінкам і матерям.

Тобто, виходячи з тексту статті Конституції України, стає зрозумілим, що жінки і чоловіки мають абсолютно рівні права як у житті загалом, так і в професійній сфері. Отже, офіційного визначення "чоловічої" або "жіночої" професії не існує.

Згідно з Законом України "Про зайнятість населення", забороняється вказувати вікові обмеження або пропонувати роботу тільки жінкам або чоловікам. Так само не можна вимагати від кандидата розголошення особистої інформації: подружній стан, наявність дітей тощо.

У вересні цього року Верховна Рада ухвалила Закон щодо криміналізації сексизму №3427 "Про внесення змін до Закону України "Про рекламу" щодо протидії дискримінації за ознакою статі". Відтепер, в рекламі заборонено демонструвати в рекламі твердження та/або зображення, які є дискримінаційними за ознаками походження людини, її соціального і майнового стану, расової та національної належності, статі, освіти, політичних поглядів, ставлення до релігії, за мовними ознаками, родом і характером занять, місцем проживання, а також такі, що дискредитують товари інших осіб. Окрім цього, забороняється вміщувати у рекламі твердження та/або зображення щодо інтелектуальної, фізичної, соціальної чи іншої переваги однієї статі над іншою та/або щодо стереотипності ролі чоловіка та жінки, що пропагує принизливе та зневажливе ставлення; принижувати гідність людини за ознакою статі, демонструвати насильство за ознакою статі, використовувати зображення тіла людини (частини тіла) виключно як сексуального об’єкта з метою привернення уваги споживача та/або посилання (слова, звуки, зображення) на сексуальні стосунки, що не стосуються рекламованого продукту чи способу його споживання.

У соціумі ж досі є певні уявлення про те, які посади можуть обіймати жінки, а які чоловіки. Наприклад, суто "жіночими" професіями традиційно вважаються такі: секретар, медсестра, швачка, вчителька, вихователька, бухгалтер.

За офіційними даними кадрових порталів у розділі:

  • Бухгалтерія, управлінський облік: чоловіків – 18%, а жінок – 82%,

  • Управління персоналом, тренінги: чоловіків – 23%, жінок – 77%,

  • Наука, освіта: чоловіків – 24%, жінок – 76%,

  • Медицина, фармацевтика" та "Домашній персонал: чоловіків – 74%, жінок – 26%.

Суто "чоловічими" посадами в суспільстві вважаються: електрик, військовий, пілот, слюсар, космонавт тощо. Наприклад, за статистичними даними, у розділі "Виробництво, сільське господарство" чоловіків – 80%, жінок – 20%, "Інсталяція і сервіс" та "Безпека" чоловіків – 95% та 94% відповідно, жінок – 5% та 6% відповідно, "Автомобільний бізнес" чоловіків – 86%, жінок – 14%, галузі "Робітничий персонал" та "Будівництво та нерухомість" однакові показники: чоловіків – 78%, жінок – 22%.

На сьогодні є певний ряд професій, які можна цілком віднести до посад унісекс. За статистикою, приблизно рівний відсоток жінок і чоловіків працює в юридичній сфері – 53% та 47% відповідно, та у сфері продажів: чоловіків – 43%, жінок – 57%, а також здоров'я. Майже абсолютно рівні показники у галузях "Консультування", "Державна служба, некомерційні організації" та "Мистецтво, розваги, мас-медіа": чоловіків – 46% та 45%, жінок – 54% та 55%. Також архітектурою і дизайном, так само як і творчою діяльністю, часто однаково займаються представники обох статей.

Кожна людина вільна обирати собі роботу до душі. Головне, щоб вона виконувала її сумлінно, чесно і не всупереч якимось особистим уявленням та прагненням.

4 просмотра0 комментариев

Недавние посты

Смотреть все

Щодо прав працівників, які зайняті на роботах із важкими та шкідливими умовами праці

Вимоги законодавства щодо прав працівників, зайнятих на роботах з важкими та шкідливими умовами праці на пільги і компенсації, які надаються за результатами атестації робочих місць за умовами праці. Н

Розроблення інструкцій з охорони праці — ключовий фактор безпеки на робочому місці

Інструкція з охорони праці розробляється для кожної посади та надається для ознайомлення працівникам. Кожній інструкції присвоюються назва і скорочене позначення (код, порядковий номер). У назві інстр

Хто й коли має проходити навчання з питань охорони праці

Під час прийняття на роботу і в процесі роботи працівники повинні проходити відповідний інструктаж. А навчання з питань охорони праці, з надання першої медичної допомоги потерпілим від нещасних випадк

bottom of page