top of page
Поиск
  • tdushko

Хто й коли має проходити навчання з питань охорони праці

Під час прийняття на роботу і в процесі роботи працівники повинні проходити відповідний інструктаж.


А навчання з питань охорони праці, з надання першої медичної допомоги потерпілим від нещасних випадків і правил поведінки у разі виникнення аварії працівники проходять за рахунок роботодавця.


Саме роботодавець є відповідальним за організацію і здійснення інструктажів, навчання та перевірку знань працівників з питань охорони праці.


Такі заходи проводяться для недопущення виробничого травматизму та безпечного виконання посадових обов’язків працівниками.


Навчання і перевірку знань з питань охорони праці організовують відповідно до Типового положення про проведення навчання і перевірки знань з питань охорони праці (НПАОП 0.00-4.12-05), затвердженого наказом Державного комітету України з нагляду за охороною праці від 26.01.2005 № 15 «Про затвердження Типового положення про порядок проведення навчання і перевірки знань з питань охорони праці та Переліку робіт з підвищеною небезпекою» (далі — Положення № 15).


Положення № 15 встановлює порядок навчання та перевірки знань з питань охорони праці посадових осіб та інших працівників у процесі трудової діяльності, а також учнів, курсантів, слухачів та студентів навчальних закладів під час трудового і професійного навчання.


Працівники, зайняті на роботах з підвищеною небезпекою або там, де є потреба у професійному доборі, повинні щороку проходити за рахунок роботодавця спеціальне навчання і перевірку знань відповідних нормативно-правових актів з охорони праці.


Посадові особи, діяльність яких пов’язана з організацією безпечного ведення робіт, під час прийняття на роботу і періодично, один раз на три роки, проходять навчання, а також перевірку знань з питань охорони праці за участю профспілок.


Перед перевіркою знань з питань охорони праці на підприємстві для працівників організовується навчання: лекції, семінари та консультації.


Особам, які під час перевірки знань з охорони праці виявили задовільні результати, видається посвідчення про перевірку знань з питань охорони праці.


Працівникам, які проходять навчання і перевірку знань з питань охорони праці на своєму підприємстві, видача посвідчень є обов’язковою лише тим, хто виконує роботи підвищеної небезпеки. При незадовільних результатах перевірки знань з питань охорони праці працівники протягом одного місяця повинні пройти повторне навчання і повторну перевірку знань.


Не допускаються до роботи працівники, у тому числі посадові особи, які не пройшли навчання, інструктаж і перевірку знань з питань охорони праці.


5 просмотров0 комментариев

Недавние посты

Смотреть все

Щодо прав працівників, які зайняті на роботах із важкими та шкідливими умовами праці

Вимоги законодавства щодо прав працівників, зайнятих на роботах з важкими та шкідливими умовами праці на пільги і компенсації, які надаються за результатами атестації робочих місць за умовами праці. Н

Розроблення інструкцій з охорони праці — ключовий фактор безпеки на робочому місці

Інструкція з охорони праці розробляється для кожної посади та надається для ознайомлення працівникам. Кожній інструкції присвоюються назва і скорочене позначення (код, порядковий номер). У назві інстр

Воювати підуть всі чоловіки: у ВР назвали умову

Мобілізація в Україні відбувається відповідно до законодавства, і змін у цьому напрямі не передбачається. Тобто система працюватиме так, як і працювала доти. Однак, якщо країна буде у небезпеці і спос

bottom of page